top of page
Zoeken
  • Hans van Zetten

Column voor Ermelo's Weekblad


Turnen, trampolinespringen en ritmische gymnastiek zijn de Olympische sporten die Hans van Zetten al dertig jaren voor op televisie van commentaar voorziet. De NOS commentator woont in Ermelo en reisde dinsdag af naar Brazilië. Voor Ermelo’s Weekblad schrijft Hans van Zetten elke week een column uit Rio de Janeiro. Vandaag zijn eerste bericht.

Rio de Janeiro, 2 augustus 2016 – Nooit eerder mag ik zoveel Nederlandse turners en turnsters van “Olympisch” commentaar voorzien. Alleen dat al maakt de Zomerspelen van RIO voor mij bijzonder. Mijn Olympisch NOS-debuut was Seoul 1988. Toen zonder Nederlandse gymnasten. RIO 2016 zijn mijn achtste Zomerspelen en nu complete Oranje turnteams, zowel bij de vrouwen als mannen. In 1928 bij de Olympische Spelen van Amsterdam was dat voor het laatst het geval. Toen mocht iedereen deelnemen. Dat is nu wel anders. Alleen de beste 12 landenteams kwalificeerden zich. Zit je daarbij, dan behoor je tot de mondiale eredivisie.

Komend weekeinde komen ze in actie, zaterdag de mannen, zondag de vrouwen. Doel is het behalen van finaleplaatsen als landenteam, maar ook als individuele meerkamp(st)er, dan wel als toestelspecialist. Doordringen in een Olympische finale vereist excelleren in de kwalificatiewedstrijd komende zaterdag of zondag. Alleen in finales lonkt Olympisch eremetaal. Er zijn beslist kansen voor Oranje-gymnasten. En niet alleen voor Epke. Ook Bart Deurloo, Yuri van Gelder, Sanne Wevers, Céline van Gerner en Eythora Thorsdottir zijn individueel kansrijk. Helaas is er in trampolinespringen en ritmische gymnastiek geen Nederlandse deelneming. Ik moet nog zien of de redactie besluit tot uitzendingen. Er zijn in RIO zoveel andere Nederlandse Olympiërs. Die hebben natuurlijk prioriteit.

De NOS ploeg in RIO telt ruim 100 medewerkers onder leiding van chef d’equipe Ewoud van Winsen. Het zijn producers, presentatoren, redacteuren, regisseurs, verslaggevers, cameraploegen, editors, technici en commentatoren voor zowel radio als televisie. In het IBC (International Broadcasting Centre) op het Olympic Park heeft de NOS haar hoofdkwartier.

Als commentator geef je duiding aan sportbeelden waarvan je de regie niet kent. Je moet dus op alles voorbereid zijn. Dat vereist veel werk vooraf: actuele biografieën van alle 348 turners, turnsters, trampolinespringers en ritmische gymnasten. Maar ook parate kennis van de verschillende waarderingsvoorschriften. Deze Code of Points zijn complete boekwerken. Terend op 30 jaar praktijkervaring heb ik toch een volle week nodig om dit vanachter mijn werktafel thuis op orde te brengen.

Dinsdagmorgen vroeg staat de taxi op het Raadhuisplein om mij via Utrecht, waar collega Jeroen Gruter instapt, naar Schiphol te rijden. Om 11.00 uur kiest de KL705 het luchtruim in een vlucht van 11 uur en 45 minuten naar RIO met onder meer presentator Gert van ’t Hof, generatiegenoot Mart Smeets, verslaggever Han Kock en commentatoren Maarten Tip en Philip Kooker aan boord. Na aankomst accrediteren en verplaatsen naar onze verblijfplaatsen. Voor mij en mijn assistent is dat een appartement van particulieren, die hun woning tijdelijk aan de NOS verhuren. Ik bof. Het appartement bevindt zich op loopafstand van het Olympic Park BARRA, waar mijn werkterrein ligt.

Woensdag besteed ik aan het verkennen van alle routes naar het NOS kantoor in het IBC, het mediacentrum en naar mijn commentaarpositie in de Rio Olympic Arena. Ik wil ook de kortste route van commentaarpositie naar toilet weten. Als de nood het hoogst is, kan zo’n detail van belang zijn. En alle techniek moet worden getest. Kortom genoeg te doen. Voor donderdag plan ik een bezoek aan de NOS Studio waar Henri Schut elke avond laat terug- en vooruitgeblikt. Komende vrijdagavond ben ik zijn gast en blikken we vooruit op de Olympische turnwedstrijden.

Beste dorpelingen. Tot vrijdagavond 23.00 uur in het programma Studio Olympic Park.

Zaterdagmiddag 15.30 uur beginnen de turners aan hun wedstrijden. Eerste toestel rekstok. Mag u beslist niet missen.


25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page