top of page
Zoeken
  • Hans van Zetten

Hoe beoordeelt de jury de innovatie van SIMONE BILES?


De meervoudig Wereld- en Olympische turnkampioene SIMONE BILES liet in het weekeinde van 11-12 augustus bij de nationale kampioenschappen van de USA op vloer een nieuwe, grensverleggende bewegingstechniek zien: de dubbele salto achterover gehurkt met daarin een drievoudige draai om de lengte-as. Nooit eerder was dit door een vrouw in een turnwedstrijd geturnd. Hoe beoordeelt de jury deze innovatie van Simone Biles? Die vraag stellen televisiekijkers, die maandag bij NOS Sport een item over dit onderwerp zagen. Hieronder de vraag van Leo die mij per mail heeft bereikt. Daarna mijn antwoord.

Geachte heer Van Zetten,

Een paar dagen geleden hoorde ik uw uiteenzetting van een nieuwe oefening op de mat. Ik heb niets met turnen, maar ik vond het wel interessant.

Vanavond had ik met een goede vriend er een discussie over en met name over de puntentelling.

Wat gebeurt hiermee wanneer er een nieuwe oefening bijkomt?

Stel, dat iemand een kuur uitvoert en een 10 krijgt. Dat komt voor neem ik aan. In die kuur zit dezelfde oefening, maar dan de ‘oude’. Met twee keer om de as, meen ik.

Vervolgens komt die Amerikaanse. Zij doet dezelfde kuur. Even geweldig, maar de oefening met twee keer om de as, wordt nu die met drie keer om de as.

Welk cijfer moet nu worden gegeven? Ook een 10? Een 10,1?

Of wordt bij zo’n nieuwe oefening de waarde van alle andere oefeningen naar beneden bijgesteld, zodat het maximum weer 10 wordt

Of zit ik er gewoon helemaal naast en werkt het niet zo?

Ik hoor bij gelegenheid graag een keer van u.

Met vriendelijke groeten,

Leo van der Zouw

Mijn antwoord

In de turnsport wordt elke toesteloefening beoordeeld op moeilijkheidsgraad (= D-score) en uitvoering (= E-score). Voor beide jurytaken is een separaat jurypanel samengesteld. De optelsom van D- en E-score = de eindscore voor die toesteloefening.

Een wedstrijdoefening bij de vrouwen is opgebouwd uit een reeks van bewegingstechnieken, elementen noemen we die in de turnsport. Elke uitgevoerd element vertegenwoordigt een waarde. Die waarde staat in de Code of Points van de Internationale Turn Bond. Op de foto de bladzijde uit de CoP van het vrouwenturnen op vloer, structuurgroep 5.000 SALTOS BACKARD. A-elementen zijn 0,1 punt waard, B-elementen 0,2 punt enzovoort. Het H-element, dat rechts onder op de foto staat beschrijft de dubbele salto achterwaarts gehurkt met dubbele draai om de lengteas. Dit is een H-element en 0,8 punt waard. Simone Biles liet dit weekeinde deze dubbele salto met een DRIE-voudige draai om lengteas zien. Dit element staat nog niet in de CoP.

Hoeveel is het dan waard? Dat bepaalt het Technisch Comité vrouwenturnen van de Internationale Turnbond. Elke nieuw element dient tijdig met beelden en tekst ingediend te worden, waarna dit Comité het element analyseert en een waarde toekent. Of dat al gebeurd is, weet ik niet. Dat verneem ik spoedig in de aanloop van het WK Turnen dat begin oktober in Stuttgart van start gaat. Daar wordt de internationale jury geïnformeerd over alle innovaties die zij op het WK kunnen verwachten en de toegekende elementwaarde.

Een leek begrijpt dat de innovatie van Simone Biles een waarde krijgt die hoger ligt dan H = 0,8 punt. Wordt het I = 0,9 punt of J = 1,0 punt? Ik vind het element van J-waarde, dus 0,2 punt meer dan de dubbele salto met tweevoudige draai. Maar ik ga daar niet over. Even afwachten dus, dan weten we het.

Zodra Simone Biles dit nieuwe element op het WK in Stuttgart met succes uitvoert, krijgt het haar naam: in dit geval de BILES-2, want op haar WK debuut in 2013 (als 16-jarige!) liet ze al de BILES-1 zien: een dubbele gestrekte salto achterwaarts met in de laatste salto een halve draai om de lengte-as. In de CoP is de BILES-1 opgenomen als element 5.703 met G-waarde (= 0,7 punt).

In elke toesteloefening van de vrouwen worden de 8 waardevolste elementen geteld voor de vaststelling van de D-score. Ook moet de toesteloefening aan 4 compositie-eisen voldoen. De D-score is dus een OPTELSOM van punten.

Voor de uitvoering van de toesteloefening (= E-score) kan maximaal 10,0 punten worden toegekend. Komt de laatste jaren niet meer voor. Elk foutje en afwijking van de perfectie leidt tot een aftrek van 0,1 - 0,3 - 0,5 of 1,0 punt. Ergo, bij de uitvoering worden punten al of niet afgetrokken. Alleen de absolute wereldtop weet nu tot een D-score van 8,5 tot 9,5 te komen. De optelsom van D-score en E-score leidt tot de eindscore van de toesteloefening.

Volg de NOS Sportuitzendingen van het WK Turnen in Stuttgart. Die beginnen op vrijdag 4 oktober en duren tot en met zondag 13 oktober. Nederland neemt deel met een vrouwen- en mannenteam. Beide teams kunnen zich daar als team kwalificeren voor de Olympische Spelen volgend jaar in Tokio. Voor dit WK in Stuttgart hebben zich in elke categorie 24 landenteams geplaatst. Alleen de beste 12 vrouwen- en mannenteams mogen in Tokio deelnemen.


147 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page