Over Hans van Zetten

Van turner via bondscoach tot televisiestem voor turnend Nederland

Hans van Zetten groeit op in de wereld van de gymsport. Zijn vader en moeder zijn als coaches verbonden aan de gymnastiekvereniging Pro Patria in Zoetermeer. Vader Huib maakt deel uit van het Nederlands Keurkorps met Klaas Boot als vaandeldrager. Hans treedt in zijn voetsporen, wordt als junior 2e van Nederland in de meerkamp, maar moet met een duurzame knieblessure afhaken als wedstrijdsporter. Zijn zuster Marianne dringt internationaal wel door en neemt met de nationale damesturnploeg deel aan de Wereldkampioenschappen 1970. Hans en Marianne vormen later een succesvol coachesduo van de damesturnploeg van GV Pro Patria, die vanaf 1974 zeven jaar op rij landskampioen wordt. Hun pupil Monique Bolleboom maakt deel uit van de damesturnploeg, die in 1976 deelneemt aan de Olympische Spelen in Montreal. 

Hans ontwerpt en implementeert als nationaal trainingscoordinator binnen het gymnastiekverbond een wedstrijdklassensysteem Turnen Dames, waarmee jong talent in parallelle leerlijnen zich kan ontwikkelen tot topturnster. 

Na enkele jaren als assistent van de bondscoaches Eva Bartha (Hongarije) en Albert Asarjan (Armenie), wordt Hans van Zetten van 1980 tot 1986 de 1e full-time Nederlandse bondscoach voor de damesturnploeg op Papendal. Met steun van de NSF lukt het hem toestemming van het Ministerie van Onderwijs te krijgen om het middelbaar onderwijs van de topturnsters op Papendal af te stemmen op de mondiale standaard. Het Katholiek Gelders Lyceam in Arnhem formeert een speciale turnstersklas. Deze innovatie is de voorloper van de huidige LOOT-scholen in ons land die vanaf de jaren negentig van het Ministerie gelijke faciliteiten krijgen voor elk topsporttalent in Nederland.

 

In 1986, op 38-jarige leeftijd, wordt Hans van Zetten beroepsofficier bij de Koninklijke Landmacht en specialist in luchtverdediging en airspace management. Hij doorloopt een aantal operationele functies en wordt militair docent aan het Instituut Defensie Leergangen. Op verzoek van de Staatssecretaris van Defensie coordineert hij tot na de Spelen van Athene 2004 de Defensie Topsport Selectie. Vanaf december 2004 is hij luitenant-kolonel buiten dienst. 

 

Zijn contact met topturnen blijft behouden door in 1986 als freelance televisiecommentator te starten bij NOS Sport voor de disciplines turnen, trampolinespringen en ritmische gymnastiek. In 1996 komen daar kunstrijden op de schaats en ijsdansen bij. Hans van Zetten is commentator op de Zomerspelen van Seoel 1988, Barcelona 1992, Atlanta 1996, Sydney 2000, Athene 2004, Peking 2008, Londen 2012, Rio de Janeiro 2016 en de Winterspelen van Nagano 1988, Salt Lake City 2002, Turijn 2006, Vancouver 2010, Sotsji 2014 en PyeongChang 2018.  

Foto's 

Op 17 augustus 2012 ontvangen duizenden Friezen in Lemmer Olympisch turnkampioen Epke Zonderland. Hans van Zetten leidt hen door de GOUDEN rekstokoefening. 

Het radioprogramma "Knooppunt Kranenburg" benoemt Hans van Zetten in 2012 tot Sportverslaggever van het jaar. 

Publicist & colomnist

Hans van Zetten heeft vele publicaties op zijn naam staan in vaktijdschriften voor lichamelijke opvoeding en sport. De laatste jaren is hij columnist van Gymsport.nl.