Zoeken
  • Hans van Zetten

Elegantie Nederlandse turnsters


Na aankomst in Glasgow spreekt Paul Ziert, uitgever van "International GYMNAST", me aan. Gisteren is het Abie Grossfeld, de USA turngoeroe die vanaf 1956 t/m 1988 bij de Olympische turnteams betrokken was: eerst als turner, daarna als coach. Zodra ze me zien vertellen ze me dat de Nederlandse turnsters grote indruk hebben gemaakt. Het is de elegante turnstijl die zich onderscheidt van de rest van het veld. In dit aspect overtreffen de Nederlandse onze USA turnsters, is de mening van Paul Ziert. Het maakt me extra trots op ons WK-team. Met overtuiging snel ik naar de balie in het perscentrum om Lieke Wevers aan te bevelen voor de Longines Elegantie Prijs. Alle mediavertegenwoordiges kunnen aan die uitverkiezing meedoen.

Inmiddels zijn de WK finale voor landenteams voltooid verleden tijd. Bij de vrouwen is de USA dominant. Niemand kan tippen aan hun moeilijkheidsgraad, uitvoeringsperfectie en stabiliteit. USA turnsters kunnen conditioneel 4 wedstrijden in een week zonder terugval aan. Resultaat van de regulier hoge trainingsbelasting. Bij de Nederlandse turnsters ontbrak stabiliteit in de WK-teamfinale. Er stond voor onze meiden in de finale ook niets op het spel. De rechtstreekse Olympische kwalificatie als team was al zeker gesteld. In de teamfinale lag de USA prolongatie van de wereldtitel als vette kluif in het vooruitzicht, voor Nederland een schouderklopje. Onze turnsters kunnen lering trekken uit deze WK teamfinale.

De teamfinale van de mannen was er een van wisselende kansen en bedreigingen. Het teamconcept 6-3-3 draagt daar aan bij: 6 turners in het team, waarvan de coach er 3 op elk toestel kan inzetten en alle scoren tellen mee. Dat zet elk team op scherp. Met passie worden teamleden aangemoedigd het beste te laten zien. Ook het incasseren van puntenverlies door grote fouten hoort daarbij. Nooit opgeven is het credo. En zo won Japan de wereldtitel voor landenteams, waar 37 jaren op gewacht was. Groot-Brittannie overtrof zichzelf door het zilver te pakken: de eerste WK-teammedaille in Britse turngeschiedenis. En restte Olympisch kampioen China het brons.

Veel journalisten drommen maandagavond na de kwalificatie om Epke.

In mijn conclusie over dit WK voor landenteams verdient ook de Nederlandse mannenploeg een groot compliment. 48 landenteams traden vorig jaar op het WK in Nanning aan. Nederland werd 18e. Op dit WK mochten de beste 24 teams meedoen. En anno 2015 staat Oranje 11e. De beste WK prestatie ooit. Dan ben je op weg naar de mondiale ere-divisie. Olympische kwalificatie als team kan, neen zal, in april 2016 worden afgedwongen. Ik heb nu al voorpret bij de gedachte in RIO 2016 zowel een Oranje vrouwenteam als mannenteam te mogen becommentarieren.

Met sportverslaggever Vlado Veljanoski vorm ik 10 jaren het NOS turnteam. Hij de interviews en reportages, ik het commentaar.

Het begon op het WK 2005 in Melbourne.

Gisteravond beklonken wij onze uitstekende samenwerking.

Vanavond is Lieke Wevers aan zet in de individuele meerkampfinale met de beste 24 turnsters. Ze is als 5e gekwallificeerd op de geschoonde lijst (maximaal 2 per land). De beste 6 turnsters uit de kwalificatie starten hun vierkamp op sprong. Lieke Wevers turnt temidden van de mondiale top. En ik mag daar duiding aan geven. Vlado vangt haar op na afloop in de mixed-zone voor het interview.


0 weergaven0 opmerkingen