Zoeken
  • Hans van Zetten

Simone Biles en King Kohei Uchimura


Simone Biles wordt na haar 3e Wereldtitel op rij bevraagd door NOS-verslaggever Vlado Veljanoski.

De individuele WK meerkampfinales leverden geen verrassende kampioenen op. Zowel bij de vrouwen als bij de mannen namen Simone Biles (USA, 18) en Kohei Uchimura (JPN, 26) van meet af de leiding om die niet meer uit handen te geven. Beiden vertoonden een superioriteit die in een geevolueerde tak van mondiale sport ongewoon is. Biles zette de teruggekeerde Olympisch kampioene Gabrielle Douglas op een vol punt achterstand en Uchimura nam 1,634 punt afstand van de jonge, debuterende Cubaan Manrique LARDUET.

De come-back van Gabrielle Douglas heeft grote indruk gemaakt. Als meisje won ze in London het Olympisch GOUD in de vrouwvierkamp. In 2013 en 2014 was ze niet op de turnpodia te vinden. Gabrielle nam afstand van de harde trainingswereld die topturnen kenmerkt. Het gaf haar ook gelegenheid om zonder kans op blessures van meisje vrouw te worden. Verona van de Leur heeft in 2003 de gevolgen ondervonden als je in die fysieke ontwikkelingsfase wel een blessure oploopt. Die frustratie is Gabrielle Douglas bespaard gebleven. Fris en fruitig begon ze vorig jaar weer te trainen. "Omdat ik zo van turnen houd. Ik kan niet zonder," was de motivatie.

En dus troffen we in Glasgow een stralende Gabrielle Douglas (20) aan, die zich weer kan meten met de besten der aarde.

We kunnen trots zijn op de Nederlandse finalisten in de meerkamp. Lieke Wevers (24) werd 13e en Bart Deurloo (24) 14e. Dat Lieke Wevers haar Persoonlijke Punten Record (PPR) van 56,733, gerealiseerd tijdens de kwalificatiewedstrijd in de finale zou verbeteren, was niet te verwachten. Brug en Balk waren van uitstekende kwaliteit. Op vloer raakte ze bij de 4-voudige pirouette uit balans. Dat kostte haar een vol punt. Al met al toch een indrukwekkend finale-optreden, mede door haar volwassenheid en elegante turnstijl.

Van Bart's zeskamp heb ik echt genoten. Vooral zijn optredens aan Rek en op Vloer waren om te smullen. Wat hebben wij in hem een prachtige zeskamper. Op het post-Olympisch WK 2013 in Antwerpen was hij ook 14e in de meerkampfinale. Maar de 14e plek in dit pre-Olympisch WK in Glasgow is van veel meer waarde. Bovendien verbeterde Bart Deurloo zijn PPR over de zeskamp naar 87,164. Chapeau Lieke en Bart.

Vandaag en morgen nog de WK toestelfinales met Yuri van Gelder in de ringenfinale en Sanne Wevers en Eythora Thorsdottir in de balkfinale. Ik kijk ernaar uit.


0 weergaven0 opmerkingen