Zoeken
  • Hans van Zetten

Epiloog WK Turnen Glasgow


Op de laatste dag van het WK Turnen in Glasgow stonden vooral de turnzussen Sanne en Lieke Wevers centraal. Wat een tegenwoordigheid van geest vertoonde Sanne om na haar balkoefening even te controleren of de jury wel de juiste D-score had berekend. Dat bleek niet het geval te zijn. Na het protest volgde evaluatie en toewijzing: 5,6 werd 5,7. Dit kritische en constructieve gedrag kun je alleen van volwassen turnvrouwen verwachten. Na 10 jaren internationaal turnen weet Sanne precies wat een gerealiseerde balkoefening qua moeilijkheid waard is. Ik had dit resolute optreden nog nooit van een turnster meegemaakt. En dat geeft een extra dimensie aan de prestatie van Sanne Wevers in de WK balkfinale. Nooit eerder had een Nederlandse turnster een WK medaille op balk gewonnen.

In de wandel gangen te Glasgow liep ik het Wevers-trio tegen het lijf

Het WK ZILVER van Sanne Wevers (24) was de bekroning op 10 WK wedstrijddagen. Nagenoeg hetzelfde gevoel had ik bij het optreden van haar tweelingszuster Lieke in de vloerfinale. Ze stond reserve op basis haar vloerprestatie in de kwalificatiewedstrijd. Door het wegvallen van de Zwitserse Gulia Steingruber (knieblessure opgelopen in sprongfinale) nam Lieke Wevers haar plaats in. Qua moeilijkheidsgraad is haar programma niet sterk genoeg voor een medaille, maar haar presentatie is superieur. Ook de debuterende Eythora Thorsditter (17) blinkt daarin uit. Helaas kwam dat er niet uit in de WK finale Balk.

De Balkfinale in Glasgow blijft onwerkelijk. Je verwacht daar turnsters uit Rusland, USA, Roemenie en China. Vaak 2 per land. En als dat niet het geval is, dan is er een turnster uit Australie, Canada of Italie om die plek op te vullen. Maar in deze balkfinale stonden TWEE NEDERLANDSE turnsters! Nog nooit eerder vertoond. Prachtig om het mee te mogen maken.

De turnsters zijn voor de Spelen van Rio gekwalificeerd. Geen reden om op de lauweren te rusten. Alle reden om in RIO te gaan voor een plek in de Olympische landenfinale, dus top 8. Dat vereist wel dat de zwakste schakel wordt versterkt. Dat is Sprong. Met D-scores van 5,0 tot 5,3 punt mis je de aansluiting met de wereldtop. De Joertsjenko gestrekt met dubbele schroef is 5,8 punt. Ja, op Sprong valt veel winst te halen. Het Olympisch Test Event in april vervalt voor de turnsters. Er is dus wat meer tijd om ook op andere toestellen hier en daar de D-score nog op te schroeven. Uiteindelijk mag dat nooit ten koste gaan van stabiliteit en fitheid. Er wacht de coaches en turnsters nog een hele uitdaging om het turnniveau te optimaliseren. Ik wens ze daarbij alle succes en veel sportplezier. Ik ben er trots op dat ik volgend jaar in RIO duiding mag geven aan de wedstrijdverrichtingen van een Nederlandse damesturnploeg. Op mijn 7 eerdere Zomerspelen was dat niet het geval.

De mannen hebben dit jaar een reuzesprong voorwaarts gemaakt in het mondiale klassement. Op het WK 2014 18e, nu in Glasgow 11e. Dat is buitengewoon knap en het resultaat van hard werken. De mannen gaan in april naar RIO voor het Olympisch Test Event. Van de 8 landenteams daar mogen de beste 4 deelnemen aan de Olympische Zomerspelen. Dat wordt een enorme krachtmeting. In Glasgow was bij de mannen de stabiliteit niet toereikend. Waar de turnsters in de kwalificatiewedstrijd PPR naar PPR verbeterde, Lieke Wevers zelfs op alle toestellen, ontbrak dat bij de mannen. Vooral op de laatste 2 toestellen in de wedstrijd, in dit geval brug en rek, gingen veel punten verloren. De coaches en turners zullen dat nauwgezet evalueren en er lessen uit trekken.

Dit WK Turnen en de Olympische kwalificatie van de damesturnploeg wakkeren de belangstelling in ons land enorm aan. Ook dat vraagt aandacht en energie van de begeleidingsstaf om dat in goede banen te leiden.

Morgen ontmoet ik Sanne en Lieke Wevers, Lisa Top, Eythora Thorsditter, Yuri van Gelder en Casimir Schmidt op het TURNGALA in Leek (bij Groningen). Vorig jaar na het WK in China vond de 1e editie van dit TURNGALA plaats. De publieke belangstelling was enorm en hartverwarmend. Daarom nu de 2e editie. Ik mag de topturnsters en topturners LIVE presenteren i.p.v. becommentarieren op TV. Heerlijk ongedwongen. Het wordt een groot Turnfeest in Leek. Ik kijk ernaar uit.


0 weergaven0 opmerkingen