Zoeken
  • Hans van Zetten

Turnster Sanne en coach Vincent Wevers beiden genomineerd voor jaarprijs 2015


De nominatie van turnster Sanne Wevers voor de verkiezing tot Sportvrouw 2015 was te verwachten. Logisch omdat haar zilveren WK-medaille op evenwichtbalk uniek is in de vaderlandse turngeschiedenis. Zo was dat ook in 2002 toen Verona van de Leur de zilveren WK-medaille op vloer won. Bovendien won Sanne dit voorjaar op het EK brons aan brug. Turnen is mondiaal een sterk geevolueerde Olympische tak van sport. De wegingsfactor van een WK-medaille is dan hoog. Een terechte nominatie voor Sanne Wevers.

Wat voor turnen geldt, geldt ook voor atletiek. Tegen het WK-goud plus WK-zilver van Dafne Schippers is het WK-zilver en EK-brons van Sanne Wevers niet opgewassen. Ook de zilveren WK-medailles van zwemster Sharon van Rouwendaal zijn dat niet. De vaderlandse topsporters zullen op 15 december Dafne Schippers verkiezen tot Sportvrouw van het Jaar 2015, is mijn verwachting. Dat neemt niet weg dat de Nederlandse turnwereld trots kan zijn op de nominatie van Sanne Wevers.

Zoals turncoach Daniel Knibbeler in 2012 meeging in de slipstream van Olympisch kampioen Epke Zonderland, zo overkomt dat nu turncoach Vincent Wevers. De vader en persoonlijk coach van Sanne Wevers is genomineerd voor de Coach van het Jaarprijs samen met atletiekcoach Bart Bennema en waterpolocoach Arno Havenga.

Voor mij ligt hier de uitkomst nog niet vast. Bart Bennema heeft als coach van Dafne Schippers een superprestatie geleverd. Ook Arno Havenga heeft zijn waterpolo-meiden tot grote hoogte gebracht met WK-zilver dit jaar. Enkele jaren terug heb ik bij het EK Waterpolo in Eindhoven van dichtbij mogen ervaren, wat het coachen van een waterpoloploeg inhoudt. Chapeau, Arno Havenga!

Wat turncoach Vincent Wevers een sterke kandidaat maakt is dat hij niet alleen persoonlijk coach is van Sanne Wevers, maar ook van haar tweelingzus Lieke Wevers. Op de Europese Spelen in Baku dit jaar won Lieke medailles in de teamwedstrijd, in de individuele meerkamp en in de toestelfinales vloer en balk. Maar bovenal was het vooral Lieke Wevers die op het WK in Glasgow in de kwalificatiewedstrijd excelleerde en met het damesturnteam - waaronder ook Sanne - zich plaatste voor de Olympische landenwedstrijd in RIO 2016. Na 40 jaar eindelijk weer een damesturnteam op de Spelen. Vincent Wevers is dus niet alleen persoonlijk coach van 1 uitblinkende sporter, maar van 2. En dat tegen de achtergrond dat hij met beide dochters gedwongen moest uitwijken naar Heerenveen. Hij mocht dit jaar niet meer gebruik maken van de trainingszaal van BOSAN TON Almelo, de topsportorganisatie die hij samen met echtgenote Gemma zelf had opgericht. Vincent Wevers is daarnaast ook nog de rechterhand van bondscoach Gerben Wiersma, die hij in alle opzichten aanvult.

Ergo, turncoach Vincent Wevers is veel meer dan een persoonlijk coach. Hij is de drijvende kracht achter het succes van het Nederlandse vrouwenturnen. Vincent Wevers heeft een decennium lang bewezen een uitstekende opleider van turntalent te zijn. Maar ook een effectieve topcoach van volwassen turnsters. En bovenal een bescheiden en begnadigd teamplayer. Dat maakt Vincent Wevers voor mij de beste kandidaat voor de Coach van het Jaarprijs 2015.


0 weergaven0 opmerkingen